top of page

Beslenme ve Kalp

Günümüzde kalp hastalıkları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık karşılaşılan ölüm nedenleri arasındadır.Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için beslenme alışkanlıklarımızın düzenlenmesi gerekir. Eğer böyle bir hastalık durumu riski taşıyorsak doktor ve beslenme uzmanı işbirliği ile önlem almak kendimiz için yapabileceğimiz en doğru tercihtir.

 

Değiştirilemeyen ölçütler: Yaş, cinsiyet, ailede kalp hastalığı öyküsü gibi bizim önüne geçemediğimiz etmenlerdir.

 

Değiştirilebilen ölçütler: Sağlığımızı sürekli kılmak ve hastalıklardan korunmak için doğru alışkanlıklar edinerek önüne geçebileceğimiz risk faktörleridir.

  • التدخين

  • ارتفاع ضغط الدم (ارتفاع ضغط الدم / ضغط الدم أكثر من 140/90 ملم زئبقي)

  • فرط كوليستيرول الدم (إجمالي الكوليسترول أكثر من 200 ملجم/ديسيلتر، LDL أكثر من 130 ملجم/ديسيلتر)

  • انخفاض قيمة الكولسترول الجيد (<40 ملجم/ديسيلتر)

  • السكري

  • الإفراط في استهلاك الكحول

  • نقص في النشاط الجسدي

  • بدانة

  • حياة مرهقة

Değiştirilebilen faktörlerden de anlaşılacağı gibi kalp rahatsızlıkları sağlıklı beslenme ve doğru alışkanlıklarla önlenebilen, oluştuktan sonra ise tıbbi beslenme tedavisi ve yaşam tarzının düzenlenmesiyle iyileştirilebilen hastalıklardır.

الكوليسترول وأمراض القلب والأوعية الدموية

 

ومن المعروف أن ارتفاع مستوى الكوليسترول في الدم يرتبط بأمراض القلب، كما أن انخفاض مستوى الكوليسترول في الدم يقلل بشكل كبير من خطر الإصابة بأمراض القلب.

 

ما هو الكوليسترول؟

 

وهي مواد تشبه الدهون في تركيبها الشمعي وتوجد في الأطعمة ذات الأصل الحيواني وفي جميع الخلايا.

 

ما هو الكوليسترول في الدم؟

 

وهو الكولسترول الموجود في دمنا. وله مصدران. يصنع جسمنا بعضًا من الكولسترول الذي نحتاجه، لكن الجزء الآخر يأتي من الطعام.

 

ما هو الكوليسترول الغذائي؟

 

ويوجد فقط في الأطعمة ذات الأصل الحيواني. على الرغم من أن الأطعمة النباتية تحتوي على الدهون، إلا أنها لا تحتوي على الكوليسترول.

ما هو الكولسترول الجيد والكولسترول السيئ؟

 

يتم نقل الكولسترول في الدم عن طريق ناقلات تسمى البروتينات الدهنية. هؤلاء هم حاملو ما نعرفه بالكولسترول الجيد والضار.

 

الكولسترول الجيد (HDL-Cholesterol)

 

فهو يجمع الكولسترول في أنسجتنا ويطرده، لذلك يعرف بالكوليسترول الجيد. وهو موجود فقط في الجسم، وليس في الأطعمة.

 

الكولسترول السيئ (LDL-Cholesterol)

 

فهو يحمل الكولسترول إلى الأنسجة ويتسبب في تراكم الكولسترول في الشرايين، لذلك يعرف بالكولسترول السيئ. مثل الكولسترول الجيد، يتم تصنيعه فقط في الجسم ولا يمكن الحصول عليه من خلال الطعام. يعد ارتفاع نسبة الكوليسترول الكلي والكوليسترول المنخفض الكثافة (LDL) وانخفاض نسبة الكوليسترول الجيد (HDL) في الدم من عوامل الخطر المهمة لأمراض القلب. لهذا السبب، من المفيد اتباع توصيات التغذية قليلة الدهون والكوليسترول للوقاية من أمراض القلب ودعم العلاج إذا كنا مصابين بمثل هذا المرض.

توصيات غذائية لصحة قلوبنا

1. الحد من استهلاك الدهون:

Yiyeceklerle aldığımız günlük enerjinin yağlardan gelen kısmı %30 u geçmemelidir. Her an bu hesaplama yapılamayacağı için daha pratik çözümlerle yağ tüketimimizi sınırlayabiliriz.

   •Mutfağınızı ve kullandığınız yağları tanıyın.

        Beslenme mutfakta başlar ve kalbinizi korumaya mutfağınızda kullandığımız yağ çeşitlerini tanıyarak başlayabilirsiniz.            İşe katı yağları mutfağınızdan çıkartarak başlayın ( margarin, tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı vb.). Bunların yerine ayçiçeği          yağı, mısırözü yağı, zeytin yağı, ve fındık yağını tercih edin. Tek tip yağ tüketmek yerine sıvı yağları kullandığınız                      yemeğe göre çeşitlendirin çünkü her birinin içindeki doymamış yağlar kan yağlarını düşürmede ve iyi kolesterolümüzü         artırıcı etkiye sahiptir. Zeytinyağını salatalarda, yemeklik olarak kullandığınız diğer sıvı yağları ise karışım şekline             tüketiniz.

 

   •Pişirme yöntemlerini doğru tercih edin.

   

        Mutfağınızdan katı yağları çıkardıktan sonra yapmanız gereken ikinci önemli adım pişirme yöntemlerinizin                                doğru tercihi  olmalıdır. Kızartma ve kavurmalardan uzak durmalı; daha çok haşlama, kendi suyunda pişirme, ızgara ya            da fırında pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz. Bu şekilde aşırı yağ alımını sınırlamakla kalmayıp yemeğimizin besin              kalitesini de artırmış oluruz. Yemekleri pişirirken fazla yağ kullanmamak, 1 kilogram sebzeye 2 yemek kaşığı sıvı yağdan          fazlasını eklememeli ve et kullandığımız yemeklerin içine yağ koymamak soframızda yağ tüketimini sınırlamanın pratik            yöntemleridir.

 

   •Yediğiniz besinleri tanıyın.

 

        Besin etiketlerini okuyun, aşırı yağlı besinlerden ve içeriğini bilmediğiniz her türlü yiyecekten kaçının. Daha az yağ                  içeriği olan besinleri beslenmenize katın. Bu konuda gerekirse bir uzmandan yardım alın.

 

   •Etiketleri okuyun ve az yağlı ürünleri tercih edin.

 

        Kolesterol hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur ancak bu gruptaki besinlerin tamamen beslenmemizden çıkarılması              bizi daha farklı hastalıklarla karşı karşıya getirir. Bu nedenle hayvansal kaynaklı süt, peynir, yoğurt, et gibi ürünlerin                  yağsız ya da az yağlı olarak tüketilmesi uygundur. Et seçiminde yağsız dana eti ya da derisi alınmış kanatlı hayvan etleri          tercih edebilirsiniz.

   •Kırmızı ve beyaz et tüketiminde tercihlerinizi doğru belirleyin.

 

        Kalp rahatsızlığına sahip bireylerde kırmızı et tüketiminin haftada fazla en iki kez iki köfte kadarı ( yaklaşık 60 g )                      aşmaması gerekmektedir. Diğer günlerdeki et tüketimi ise beyaz et olmalı ve günde beş köfteyi (yaklaşık 150g )                      aşmamalıdır. Etlerin yağsız kısmı tercih edilmeli ve mevsimine göre haftada iki kez beslenmemizde balığa yer                          verilmelidir.

 

   •Atıştırmalarınızda az yağlı yiyecekler tercih edin.

 

        Ana öğünler arasında tükettiğiniz atıştırmalık yiyecekleri cips, pasta, kek gibi yağ içeriği yüksek yiyecekler yerine                    meyve, sebze, hafif kahvaltılıklar ya da az yağlı ürünlerden tercih edin.

 

   •Diyetinizde posa tüketimini artırın:

 

        Posa vücudumuzda kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir ve diyetimizle aldığımız posa miktarını artıran pratik çözümleri          hayatımıza yerleştirerek kalp sağlığımızı koruyabiliriz.

 

   •Günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketin.

 

        Yağ içeriği düşük kolesterolü düşürücü etkisi olan posadan zengin sebze meyvelerin kalp sağlığımız için önemli bir yeri          vardır. Günden en az beş porsiyon tüketilmesi ve kabuklu yenilebilenlerin kabuğuyla birlikte tüketilmesi tercih                        edilmelidir.

 

   •Rafine ürünler yerine tam tahılları ve ürünlerini tercih edin.

 

        Günlük enerjimizin büyük bir kısmını tahıllardan karşılarız ve bu grupta seçim yaparken tam taneli tahılları tercih                      etmemiz posa tüketimini artıracağından kalp sağlığımız için iyi bir koruma yöntemidir. Bunun yanında bu ürünlerin  n.            besleyici değeri de rafine ürünlere göre daha fazladır. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç yerine bulgur              tercihi bize hem doygunluk hissi verir hem de kalp sağlığımız açısından posa tüketimimizi artırıp kan yağlarını düşürür.          Yulaflı ürünlerde de posa içeriğinden yüksek tercih edilmesi tavsiye edilen yiyecek türlerindendir.

 

   •Haftada en az iki kez kurubaklagil tüketin.

 

        Nohut, mercimek, kuru fasulye gibi bakliyatlar posa yönünde zengin besinlerdir aynı zamanda besin değeri de                        yüksektir. Haftada en az iki kez kurubaklagil tüketimi hem kaliteli beslenmemize hem de kalp sağlığımızı korumaya                yardımcıdır.

 

   •Kiloluysanız fazla kilolarınızdan kurtulun, İdeal Vücut ağırlığınızı koruyun.

 

        Günümüzün en önemli sağlık sorunu haline gelen vücutta aşırı yağ kütlesi olarak tanımlanan obezite, kalp hastalıkları            için önemli bir risk faktörüdür. Vücudumuzdaki aşırı yağlanma kan yağlarımızın da yükselmesine sebep olur. Bu                        nedenle kilo problemimiz varsa öncelikle ideal ağırlığımıza ulaşmalıyız.

لا تنسى!!! الأنظمة الغذائية وطرق فقدان الوزن السريعة التي نطبقها على أنفسنا خارج إشراف الخبراء تتسبب في زيادة نسبة الدهون في الدم لدينا بشكل أكبر وزيادة خطر الإصابة بأمراض القلب.

 

إذا كانت لديك مثل هذه المشكلة، فيجب عليك المشاركة في برنامج للتحكم في الوزن بالتعاون مع اختصاصي تغذية وطبيب.

4. كن نشيطاً وحاول القيام بنشاط بدني منتظم.

نمط الحياة المستقر ليس فقط أحد أهم أسباب السمنة، ولكنه أيضًا عامل خطر للإصابة بأمراض القلب. ومع ذلك، فإن الحياة النشطة تحافظ على مستويات الكوليسترول في الدم والدهون الثلاثية طبيعية وتزيد من مستوى الكوليسترول الحميد. النشاط البدني، وهو جزء لا غنى عنه للتحكم في الوزن، يساعد أيضًا في السيطرة على التوتر وخفض ضغط الدم.

5. إذا كان ضغط دمك مرتفعًا (ارتفاع ضغط الدم)، فابقه تحت السيطرة.

يعد ارتفاع ضغط الدم أيضًا أحد عوامل الخطر المهمة لحالات مثل النوبات القلبية والسكتة الدماغية. إن الحفاظ على الوزن المثالي، وفقدان الوزن في حالة زيادة الوزن، وزيادة النشاط البدني، والابتعاد عن التدخين والكحول، والحد من تناول الملح أو عدم تناوله على النحو الموصى به، هي من أكثر الطرق فعالية غير الأدوية للتحكم في ضغط الدم.

6. لا تدخن.

في حين أن التدخين يزيد من معدل ضربات القلب، فإنه يؤدي أيضا إلى ارتفاع ضغط الدم. كما أنه يخفض نسبة الكولسترول الجيد ويمكن أن يزيد من تخثر الدم، مما يسبب نوبة قلبية.

7. الحد من تناول الكحول.

تعد العلاقة القوية بين استهلاك الكحول وضغط الدم أحد أكبر الأسباب التي تجعل استهلاك الكحول محدودًا للحماية من أمراض القلب. الكمية الموصى بها من قبل الخبراء، إذا لزم الأمر، لا تتجاوز وحدة واحدة من الكحول للنساء ووحدتين من الكحول للرجال. وينصح ألا يتجاوز الرجال 30 مل من الكحول الإيثيلي والنساء ألا يتجاوزن 15 مل من الكحول الإيثيلي. فيما يلي كميات بعض الكحوليات الأكثر استهلاكًا، بما في ذلك 30 مل من الكحول الإيثيلي.

أنواع المشروباتالكميات التي تحتوي على 30 مل من الكحول الإيثيلي

 

البيرة 720

راكي 60

النبيذ 300

ويسكي 60

logo_back_edited_edited_edited_edited_ed
as.png

Bize Mesaj Gönderin,
Size Hemen Geri Dönüş Yapalım.

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun.

جراحة القلب والأوعية الدموية

bottom of page