Zamk / Yapıştırıcı Tedavisi
Varis problemi birçok farklı yöntem ile tedavi edilebilmektedir. Tanı ve tedavi yöntemlerinde yaşanan gelişmeler ile birçok hastalığın tedavisinde olduğu gibi varis hastalığının tanı ve tedavisinde de yeni yöntemler uygulanabilmektedir. Bu yöntemlerden biri de zamk / yapıştırıcı tedavisidir.
Zamk / yapıştırıcı tedavisi son yıllarda hem doktorlar hem de hastalar tarafından oldukça sık tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Yetmezlikli damarın dolaşım sistemine çok daha ciddi zararlar vermemesi adına işlevsiz hale getirilmesi sağlanmaktadır. Zamk / yapıştırıcı yöntemi de bu disipline dayanmaktadır.
Variste Yeni Bir Tedavi Olan Polimerizasyon ya da Yapıştırıcı ile Varis Kapama Tedavisi Nedir?
Damar sistemi gerek kalp sağlığı gerek kalp sağlığı gerekse dolaşım sistemi için oldukça önemlidir. Özellikle alt ektremite bölgesinde bulunan toplardamarlarda yaşanan herhangi bir bozukluk uzun vadede kişinin total sağlık durumunu etkilemektedir. Bu nedenle varis oluşumu ciddiye alınmalı ve tedavi edilmelidir. Varis problemi toplardamarların deformasyona uğraması, kapak sisteminin işlevsiz hale gelmesi sonucunda kirli kanın damarlarda birikmesidir. Ağrı, uyuşma, kaşıntı, çabuk yorulma gibi problemlere neden olan varis problemi için her geçen gün farklı tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. Bu yöntemlerden biri de Polimerizasyon yöntemidir.
Varis problemine neden olan damarın tıbbi bir yapıştırıcı ile kapatılması ya da tıkanması disiplinine dayanan Polimerizasyon yöntemi uygulandıktan sonra varisler kısa bir süre içerisinde kaybolmakta ve hasta bu sayede şikayetlerinden kurtulmaktadır.
Yapıştırıcı Nasıl Çalışır?
Sağlıklı durumlarda aşağıdan yukarı doğru olması gereken dolaşım sisteminde toplardamarlarda bulunan kapakçık sisteminin bozulması sonucunda açığa çıkan varis probleminin tedavisinde yetmezlikli damarın ortadan kaldırılması ve işlevsiz hale getirilmesi gerekmektedir.
Varis tedavisinde uygulana cerrahi ve cerrahi yöntemlerin birçoğunda anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmakta ve birtakım risk faktörleri ve semptomlar görülebilmektedir. Oldukça konforlu bir iyileşme süreci sağlayan zamk / yapıştırıcı yöntemi ise herhangi bir anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmadan, ağrı ve acı hissetmeksizin uygulanmaktadır.
Zamk / yapıştırıcı tedavisi ultrason rehberliğinde uygulanan bir yöntem olmakla birlikte damar içerisinde ince bir katater yardımı ile verilen yapıştırıcı ilaç ile uygulanmaktadır. Bu tedavi öncesinde hastanın sağlık öyküsü mutlaka doktorun bilgisi dahilinde olmalı, gerekli muayene ve tetkikler ile varis oluşumuna neden olan yetmezlikli damarın tespiti doğru bir şekilde yapılmalıdır. Aksi halde tedavi başarıya ulaşmayacak ve yanlış damara uygulanan zamk yöntemi sağlıklı damarın tıkanmasına neden olabilecektir.
Polimerizasyon ile Varis Kapama Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Varisli birçok hasta tedavi sürecinde acı ve ağrı hissi duyacağı korkusu ile bu süreci ertelemektedir. Ancak yeni bir yöntem olan polimerizasyon tedavisi ile hasta tedavi sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissi duymamaktadır. Oldukça konforlu bir yöntem olan zamk / yapıştırıcı tedavisi diğer yöntemlere oranla çok daha hızlı bir iyileşme süreci sağlamaktadır.
Aynı zamanda polimerizasyon tedavisi sonrasında herhangi bir bandaj ya da varis çorabı uygulamasına ihtiyaç duyulmaması da hastaların bu tedavi yöntemini seçmesindeki en büyük etkendir. Varis tedavisinde zamk / yapıştırıcı yönteminin bir başka dezavantajı ise hastaların tedaviden sonra aynı gün iş yaşamlarına ya da günlük yaşamlarına tekrar dönebilmesine olanak sağlamasıdır.
Hangi Varis Hastaları İçin Bu Tedavi Uygundur?
Varis probleminin hangi yöntem ile tedavi edileceğine muayene ve tetkik süreci sonrasında karar verilmektedir. Varis tedavisinde cerrahi yöntem uygulanabilen ya da lazer ve radyo frekans yöntemlerinin uygulanasında sakınca olmayan tüm hastalara zamk / yapıştırıcı yöntemi de uygulanabilmektedir. Aynı zamanda yetmezlikli uzun damarlarda da uygulanması tercih edilmektedir.
Kalp Damar Cerrahisi